AIDS Nedir?

İnsan İmmün Yetmezlik Virüsü veya daha bilinen adıyla HIV, bağışıklık sistemi hücrelerini hedef alarak enfeksiyon oluşturan ve enfeksiyonun ilerlemesi durumunda Türkçesi edinsel bağışıklık yetmezliği sendromu olan AIDS hastalığına neden olan bir vürüstür. HIV; cinsel yolla, kan yoluyla veya anneden bebeğe bulaşmaktadır. Yaygın inanışların aksine aynı tabaktan yemek yemekle, aynı yemek aletlerini kullanmakla, yanaktan öpüşme, öksürük, ter,sarılma ile HIV bulaşmamaktadır. Toplumun bir arada olduğu, kalabalık yerlerde bulunmakla da bu virüs bulaşmamaktadır.
Belirtileri Nelerdir?
HIV erken dönemde belirti göstermeyebilir. HIV enfeksiyonunun belirtilerini yaşayanlar başta bir tür grip yaşadıklarını düşünerek yanılabilirler.
Erken dönem HIV belirtileri:
– Ateş,- Boğaz ağrısı,
– Baş ağrısı,
– Kas ağrıları ve eklem ağrısı,
– Boğazda şişkinlik,
– Deri döküntüsü.
Erken dönem belirtileri, kişiye HIV enfeksiyonu bulaştıktan birkaç gün sonra ya da bazen haftalar sonrasında görülebilir. Çoğunlukla bu belirtiler kişide iki üç hafta içinde ortaya çıkmaktadır. İlk belirtiler kaybolduktan sonra, HIV bulaşmış kişide yıllarca başka semptom görülmeyebilir. Zaman içinde, belirtiler ortaya kalıcı olarak tekrar çıkmaktadır. Bu dönemdeki belirtiler ise şunlardır;
– Lenf bezlerinde büyüme ya da şişkinlik hissi,
– Ateş yükselmesi,
– İştahsızlık ve kilo kaybı,
– Vücudun bazı bölgelerinde oluşan uçuk ya da yaralar,
– Akciğer hastalıkları,
– Geceleri terleme,
– İshal,
– Öksürük.
Teşhis ve Tedavi;
Kan tesleri HIV için en yaygın test yöntemidir. HIV/AIDS teşhisinde,- Elisa,- Salgı Testi,- Virüs Yükü Testi,- Western Blot testi yer almaktadır.
ELISA TESTİ:
HIV, vücuda girdikten sonra bağışıklık sistemi bu virüsle savaşmaya başlıyor ve vücut anti-HIV denilen antikorları üretiyor. Bu antikorları tespit edebilen ELISA testi, AIDS’i tespit etmek için yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Elisa testi negatif olan bir bireyde ise HIV enfeksiyonu düşünülüyorsa bir ila üç ay içerisinde test tekrarlanmalıdır.
SALGI (SALYA) TESTİ:
Tükürük testi, kulak temizleme çubuğuna benzer pamuk bir materyalle,yanağın içerisinden sürüntü örneği alınıp, yetkin bir laboratuvar aracılığıyla test edilmesiyle gerçekleştirilir.
VİRÜS YÜKÜ TESTİ:
Virüs yükü testi, çoğunlukla tedavi durum takibi ve HIV enfeksiyonunun erken teşhisi amacıyla kandaki virüs miktarını ölçmeye yarayan yöntemdir.
WESTERN BLOT TESTİ:
Western Blot, Elisa testi sonrasında teşhisin kesinleştirilmesi amacıyla yapılan doğrulama testidir.Günümüzde hala HIV enfeksiyonunda vücudu tamamen virüsten temizleyebilecek bir tedavi bulunmamaktadır. HIV için uygulanan tedavide virüslerin çoğalmasını engelleyen antiretroviral ilaçlar alınır. Bu ilaçlar vücuttaki virüs miktarını azaltarak daha sağlıklı ve uzun bir yaşam sürdürmeye yardımcı olurlar. Bu ilaç tedavisi hayat boyu süren bir tedavidir.
Scroll to Top