Abse

Abse, bakteri enfeksiyonlarına karşı vücudun bir yerde irin biriktirmesi şeklinde verdiği karşılıktır. Abse ya da apse derinin yüzeyinde ya da altında çıkan pembe veya kırmızı renkli şişlikler şeklinde ortaya çıkmaktadır. Abseler çoğunlukla irin ya da yarı saydam bir sıvı ile doludur, el ile hissedilebilmektedirler. Kıl kökü iltihaplanması sebebi ile oluşan abseler de görülmektedir, bunlara çıban adı verilmektedir. Abse vücudun her yerinde görülebilmektedir. Ancak absenin en sık görüldüğü yerler; sırt, yüz, diş etleri, vajina, omuzlar ve kalçadır. Zaman zaman kıl köklerinin yoğun olduğu koltuk altı ya da kasık gibi bölgelerde de abseler görülebilmektedir. Bazı abseler kendiliğinden dışarı açılır ve akar. Absenin açılmadığı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilmektedir. Nadiren de olsa tedavi edilmeyen abselerin hayati tehlikeye yol açtığı durumlar gözlemlenmiştir.
Abse Belirtileri ve Tedavisi
   Deri altında ele gelen sert kitle, deriye dokunulduğunda hassasiyet hissetme, deride yanma ve acı hissi, şişlikte sarı veya beyaz görünen irinli ucu, ateş ve tireme absenin bilinen başlıca belirtilerindendir.
Abse çoğunlukla kendiliğinden geçmektedir. Fakat uzun süreli ve absenin büyümesi durumunda profesyonel tedavi gerekmektedir. Bu durumda antibiyotik tedavisi en sık kullanılan tedavidir. Antibiyotik tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda ise cerrahi müdahale gerekebilmektedir, doktorunuz drenaj işlemi uygulamaya karar verebilir. Abse drenajında doktorunuz işlemi gerçekleştireceği bölgeyi uyuşturarak kesik oluşturup absenin içindeki irini boşaltır. Bu müdahaleden sonra yara çeşitli cerrahi materyaller ile kapatılır. Yaranın iyileşmesi ile absenin tekrarlanmaması amaçlanır.
Abseden Korunma Yöntemleri
Abseyi tamamen önlemek mümkün değildir ancak abseden korunmak için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler mevcuttur. Abseye neden olan bakteriyel enfeksiyonlardan korunmak için;
-Ellerinizi sık sık yıkayabilir,
-En ufak kesikleri ve yaraları dahi bol su ve sabun ile yıkayabilir,
-Antibakteriyel kremler sürebilir,
-Kesiklerinizi ve yaralarınızı sarabilir,
-Vücudunuzda yara ya da kesik var ise çarşaflarınızı, havlularınızı kaynar su ve deterjan ile yıkayıp ütüleyebilirsiniz.
-Ayrıca havlular, çarşaflar, diş fırçası, tıraş bıçağı, makyaj malzemeleri ve kıyafetler gibi kişisel eşyalarınızı başkaları ile paylaşmaktan kaçınmak da riski azaltabilir.
-Bacaklarınızı, yüzünüzü, koltuk altı ya da bikini bölgenizi tıraş ederken cildinizi kesmemeye çalışın. Kesik oluştuğu durumlarda hemen bol su ve sabun ile yıkayıp sonrasında antibakteriyel merhem sürmeniz de riski minimuma indirmenize yardımcı olacaktır.

Scroll to Top